Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-032 Datorer  Datorer
Vad är ett cluster?

En grupp sektorer på ett skivminne, t.ex. på hårddisken i en PC. Det gäller i datorsammanhang, annars kan ett cluster vara en grupp i största allmänhet, till exempel inom astronomin (en grupp av himlakroppar) och inom musiken (en typ av ton-grupp).

Hårddisken i datorn består av en skiva som snurrar. Informationen är lagrad magnetiskt på skivan och läses av en läsarm som kan röra sig till olika avstånd från skivans centrum. När armen står på ett visst ställe gör skivans rotation att information på ett spår, ett varv runt skivan, snurrar förbi under läsarmen. På en hårddisk finns ofta ett tusental spår eller mer, som en mängd cirklar innanför varandra.

Varje spår är indelat i avsnitt, sektorer. En sektor är det minsta utrymme som något lagras i, normalt ryms t.ex. drygt 500 bokstäver ur en text. Om det som ska lagras inte ryms används många sektorer för att lagra till exempel en bild.

Ofta är en sektor opraktiskt liten att hantera i taget. Därför är det vanligt på stora skivminnen att bilda grupper av 4, 8, 16, eller ännu fler sektorer. Dessa cluster blir de minsta utrymmen som hanteras, lite större utrymmen än enskilda sektorer. Vinsten är att det blir färre olika utrymmen att hantera (men större), så det är lättare för datorsystemet att hantera skivminnet.

Alltför stora cluster kan leda till mycket outnyttjat spillutrymme på hårddisken. Det beror på att varje ny sak som lagras måste börja i ett nytt cluster, även om det finns andra cluster som bara är halvfulla. I Svenska översättningar kallas ibland cluster för lagringsenheter eller något liknande.


Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till datorfrågor