Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-011 Datorer  Datorer
Hur fungerar ett datorvirus?

Ett datorvirus är en liten programsnutt som finns inbäddad i ett annat, "smittat", program. När detta startas så utförs även virusets programsnutt, som då väljer ut ett eller flera program som finns lagrade i datorn. De programmen smittas genom att viruset ändrar lite i dem och lägger in en kopia av sig själv. När de smittade programmen senare startas så kommer de också att smitta ner nya program, och så vidare.

En del datorvirus smittar inte bara vanliga datorprogram. De kan även smitta speciella filer på en hårddisk så att datorviruset går igång så fort man startar datorn, så kallade boot-virus. Det finns också makro-virus som inte består av vanlig programkod, utan av de makrokommandon som man kan använda i en del program. Makrovirus sprids vidare via vanliga dokument-filer.

Många datorvirus gör inte mer än att sprida sig vidare. Andra gör sig synliga, t.ex. genom att visa meddelanden på bildskärmen. En del virus gör medveten skada, som att radera hela hårddisken i datorn. Det finns flera antivirus-program som upptäcker och förhindrar virusinfektioner. Eftersom nya virus dyker upp hela tiden behöver antivirus-program uppdateras med ny information ofta, så att de känner igen de nya virusen.

Ibland kallas alla program som gör medveten skada för datorvirus, men egentligen är det bara de som sprider sig genom att ändra i andra program som är virus. Spridningsmetoden påminner starkt om hur vanliga biologiska virus smittar (de ändrar i cellernas arvsmassa och får dem att producera nya virus). En annan skadlig programtyp är trojaner, som är program som utger sig för att göra en sak, men som i hemlighet gör en helt annan sak. Om trojanen inte själv sprider sig vidare är den inget virus, men kan ligga gömd i en dator och t.ex. stjäla lösenord och öppna för intrång.


Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till datorfrågor