Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 J-013 Juridik  Upphovsrätt
Får man kopiera musik man lånat på biblioteket?

KopiorSe även tillägg nedan.

Ja och nej, enstaka exemplar för eget bruk får man framställa. Däremot får man inte göra många kopior och sprida till allmänheten.

Detta regleras i Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (med senare följdlagstiftning), 12:e paragrafen: "Var och en får framställa enstaka exemplar av offentliggjorda verk för enskilt bruk. Exemplaren får inte användas för andra ändamål". För att förhindra att någon öppnar en sorts kopieringsbutik och säljer billiga kopior från ett enda skivoriginal, finns också en särskild formulering om att det är förbjudet att ge någon annan i uppdrag att framställa kopior av musik och film åt sig.

Så länge man framställer ett nytt exemplar själv, och endast använder det för sitt eget personliga bruk är det tillåtet. Tidigare rättsfall har även ansett att det är tillåtet att göra ett fåtal kopior till en liten, begränsad krets av personer, t.ex. sin närmaste vän. Det är däremot inte tillåtet att tillverka många kopior och sälja, byta eller ge bort dem till ett större antal personer.

KopiorTillägg: Ny upphovsrättslagstiftning har införts. Den mest omdebatterade skillnaden är att framställning av kopior från exemplar som utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd gjorts tillgängliga via internet har kriminaliserats. Kopiering från exemplar som gjorts tillgängliga med upphovsrättsinnehavarens tillstånd är till stor del tillåten på ett liknande sätt som tidigare, det är till exempel tillåtet att kopiera musik för eget bruk från en original-CD man köpt så att man kan använda den kopierade musiken i sin MP3-spelare.

Tillbaka till juridikfrågor
Tillbaka till övrigtfrågor