Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-093 Biologi, medicin  Biologi
Vad är mjältbrand?

Mjältbrand, antrax eller anthrax, är en sjukdom som orsakas av en bakterie, bacillus anthracis. Beroende på hur man fått i sig bakterien blir sjukdomen olika, särskilt om bakterien andas in kan mjältbrand vara mycket farligt. Vanligast, cirka 95% av fallen, är att bakterien kommer in genom småsår och sprickor i huden vid arbete med smittade djur, hudar och ull. Mjältbrand kallades förr ullsorterarsjukan.

Inandning av mjältbrandsbakterier är ganska ovanligt vid smitta av naturliga orsaker, men kan göras vanligare vid användning av mjältbrand som biologiskt vapen (förbjudet) i form av pulver eller spray. Mjältbrand är en ovanlig sjukdom i de flesta länder, senaste kända dödsfallet i Sverige inträffade på 60-talet. När den förekommer är det nästan alltid via boskap och andra betande djur, mjältbrand smittar normalt inte mellan människor.

Vid hudsmitta bildas först kliande utslag som kan påminna om insektesbett, som sedan utvecklas till sår som gradvis blir svarta i mitten där vävnaden dör. Mjälten blir kraftigt förstorad, därav namnet mjältbrand. Vid inandning blir symptomen först ungefär som vid influensa, som förvärras till svåra andningsproblem och chock/förgiftning. Mjältbrand kan i sällsynta fall också smitta via mat.

Det som gör mjältbrand dödligt är att bakterien bildar ett gift inne i den smittades kropp. Om det dröjer för länge innan den smittade får läkarvård hjälper inte behandlingen mot bakterien, giftet har redan hunnit bildas. Vid smitta genom huden överlever normalt alla som i tid behandlas med stora doser antibiotika, utan behandling dör cirka 20%. Vid smitta genom inandning är dödligheten cirka 90% om sjukdomen hunnit bryta ut. Om bakterien upptäcks tidigt, t.ex. genom provtagning innan sjukdomen brutit ut, hinner behandlingen hjälpa även den som andats in mjältbrandsbakterier.






Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till biologifrågor