Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
GDPRVi samlar ingen
   data om användarna
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Vädersatellitbilder
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-009 Fysik, popcorn  Fysik
Vad är det som gör att popcorn poppar?

Popcorn poppar när deras skal sprängs av het vattengånga i kärnan. Opoppade popcorn består av en kärna av fuktig stärkelse och ett tätt skal däromkring. När man hettar upp popcornen så förångas fukten i kärnan och blir vattengånga. Eftersom skalet omkring är helt tätt blir det ett högt tryck inne i popcornet. Till slut spricker skalet med ett "popp".

Popcorn som har läckor i skalet kommer inte poppa (ångan sipprar ut gradvis). Lite grann av ångan läcker ofta ut gradvis, så det går inte att värma upp popcornen riktigt långsamt. Då hinner ångan läcka ut. En ganska snabb uppvärmning fungerar bäst. Popcorn som har blivit för gamla poppar inte heller, därför att de torkat ut och inte innehåller någon fukt i kärnorna längre.






Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till fysikfrågor