Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-035 Teknik  Apparatur
Hur görs allt rörligt ljus på rockkonserter?

Några få av strålkastarna styrs direkt av en operatörer som sitter vid dem. Det gäller bara följespotar som oftast lyser framifrån direkt på artisten. Handmanövreringen möjliggör omedelbar anpassning till artistens rörelser, som ofta varierar något från föreställning till föreställning.

Övrigt rörligt ljus skapas av avancerade strålkastare som är fjärrstyrda. Två huvudprinciper finns, den ena där hela strålkastaren rör sig, den andra med stillastående strålkastare som lyser på en rörlig spegel.

Typen med rörlig spegel kallas scanner och finns i små storlekar för t.ex. discotek upp till mycket ljusstarka för större rockkonserter. Förutom den rörliga spegeln finns olika system med färgfilter inne i scannern, samt hjul med projektionsplåtar, gobos. En mängd andra funktioner kan också finnas, t.ex. skärpa, zoom, och prismor som mångdubblar projektionsmönstren. Förutom att själva ljusstrålen är rörlig så kan de projicerade mönstren röra sig genom att gobon kan rotera.

Även typen där hela strålkastaren rör sig har fjärrmanövrerade färgfilter, gobos, och andra effekter. Färgfiltren kan vara i form av ett antal fasta färger på ett hjul som roterar så att önskad färg kommer in i ljusstrålen. Även färgsystem med flera färgfilter som steglöst blandas till önskad färgnyans förekommer.

Förutom vanligt ljus används ibland laserljus på rockkonserter. Här används rörliga speglar för att styra laserstrålen. Med tillräckligt snabb styrning av spegeln kan laserstrålen fås att svepa så snabbt att ögat inte uppfattar det, och forma ljuskoner och andra mönster i luften. Rök gör ljusstrålar mer synliga i luften och förstärker effekten av både laserljus och vanligt rörligt ljus från t.ex. scanners.






Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till apparaturfrågor