Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
GDPRVi samlar ingen
   data om användarna
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Vädersatellitbilder
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-050 Kemi, natur, sjöar  Kemi
Varför fryser sjöar uppifrån, och inte från botten?

Därför att vatten har högst vikt per liter, densitet, vid 4 grader celsius. Så är det inte för de flesta andra ämnen, de har högre och högre densitet ju kallare det blir ända ner till fryspunkten. Vatten har högre och högre densitet ner till 4 grader celsius, sedan blir densiteten lägre igen när temperaturen sjunker mot noll. Isen som bildas när vatten kyls ner till under noll grader har ännu lägre densitet, och isen flyter i vattnet.

När en sjö kyls ner av den kallare luften så kyls inte allt vattnet lika fort, utan temperaturen skiljer lite grann. Det 4-gradiga vattnet, som är tyngst i förhållande till sin volym, hamnar underst i sjön medan det något lättare vattnet som är ännu kallare hamnar överst. Kyls sjön av ännu mer av den kalla luften, så sänks ytvattnets temperatur under noll grader, och is bildas på ytan. Även när sjön är istäkt finns det vatten som är upp till 4 plusgrader nere vid botten, om det inte är så kallt och grunt att sjön hinner bli bottenfrusen under vintern.

Vid 4 grader celsius är vattnets densitet 999,97 gram per liter, och vid noll grader celsius är densiteten 999,84 gram per liter. Isens densitet är cirka 917 gram per liter.






Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till kemifrågor