Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-071 Astronomi, rymden  Astronomi
Varför blir det sommar?

Det beror på att jordaxeln lutar. Jorden snurrar dels runt sig själv (runt sin egen axel), dels runt solen. Jorden snurrar ett varv runt sin egen axel på ett dygn, och den rotationen gör att det blir dag och natt. Halva jorden är vänd mot solen och har dagsljus, den andra halvan är vänd bort från solen och har natt. Jordens rotation runt sig själv gör att olika platser på jordytan snurras fram i ljuset.

Jordens rotation runt solen tar ett år per varv. Men det skulle inte bli några årstider om jordaxeln var helt rak i förhållande till jordens bana runt solen. Men jordaxeln lutar, man kan säga att när jorden snurrar runt sig själv (så att det blir dag och natt) så gör den inte det rakt, utan lite snett. Själva rotationen runt sig själv ligger lite på snedden, ungefär som en snurra som snurrar på ett bord. Riktningen på själva lutningen är inte kopplad till rotationen runt solen utan ändras väldigt långsamt, precessionen, efter cirka 25800 år är jordaxeln tillbaka till samma riktning igen.

Resultatet är att områden på norra halvklotet blir vända lite mer mot solen under halva året, samtidigt som södra halvklotet då blir vänt lite mer bort från solen. När norra halvklotet är vänt mer mot solen blir dagarna här i Sverige längre och vi har sommar här. Är man riktigt långt norrut på sommaren så snurras man inte bort helt från solljuset någon gång under dygnet, midnattssol. På södra halvklotet är tidpunkterna tvärt om, i t.ex. mellersta och södra Sydamerika och i Australien är det sommar när vi har vinter. Vid ekvatorn är det ingen skillnad, dagarna är lika långa hela året.






Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till astronomifrågor