Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-066 Geologi  Geologi
Varför sjunker inte tunga stenar ner i den lättare jorden?

Därför att det är så sällsynt att alla de små jordpartiklarna under stenen flyttar på sig samtidigt. Jorden har inte tillräckligt hög rörlighet, eller formbarhet, för att stenen genom bara sin egen tyngd ska pressa undan jordpartiklarna, som den skulle göra i t.ex. gelé. På sin höjd pressar stenen ihop jordpartiklarna lite, men den kan inte tränga sig förbi dem, som i en vätska. När det gäller ämnen som jord, grus och sand så måste en yttre kraft till för att flytta på partiklarna, men inte ens det hjälper när det gäller vanliga småstenar i normal jord.

Även om det finns någon rörelse i materalet, t.ex. vibrationer i marken, så sjunker inte stenar ner, trots att de är tyngre än jordpartiklarna. Det beror på att stenarna är så mycket större än jordpartiklarna. För att stenen ska kunna flytta sig nedåt så måste alla jordpartiklarna under stenen flytta sig undan samtidigt, vilket är oerhört osannolikt. I stället tar alla de olika jordpartiklarnas rörelser ut varandra, en vibration gör att de rör sig åt alla möjliga håll hela tiden.

Om man lägger vanliga stenar, grus och sand i en behållare som vibrerar så hamnar sanden underst, gruset ovanpå sanden, och stenarna överst. Det märks ibland på lastbilsflak som åkt en längre sträcka. För att en hel mängd små partiklar ska kunna dras nedåt av tyngdkraften behövs bara att en enda större partikel under flyttas en aning åt sidan av vibrationerna. För att en sten ska kunna dras nedåt i gruset måste alla gruskornen under stenen flytta sig, vilket är mycket mindre sannolikt att de plötsligt skulle göra samtidigt.






Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till geologifrågor