|
|
T-024 |
| Industri
|
Om inget fastnar på teflon, hur får man fast teflonet i stekpannan?
Genom att kombinera teflonmolekylerna med andra molekyler med bra fästförmåga. Hos teflon, ett handelsnamn för polytetrafluoreten, består varje molekyl av ovanligt långa kedjor av mindre molekyler, 20000 till 30000 i varje. Kedjan grenar inte ut sig, utan består av en enda lång rad av de mindre molekylerna som kan vrida och forma sig på massor av sätt. Resultatet är ett material med hal, vaxartad yta som i stort sett ingenting fäster ordentligt på: perfekt för stekpannor så att inte maten bränner fast.
För att få fast teflonet i stekpannan kombineras teflonmolekylerna med ett sorts fästmolekyler som sitter som ett undre lager i pannan. För att förbättra fästet kan metallytan göras svagt skrovlig först. Ovanpå metallytan ligger sedan det särskilda fästlagret, som fäster både nedåt mot metallen och uppåt mot de understa teflonmolekylerna. Teflonlagret kan ges en lämplig tjocklek, och ibland innehåller det lite keramiskt material överst för att stärka slitytan något. Teflon är ganska känsligt för repor med vassa föremål.
Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till industrifrågor
|
|
|