Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-025 Datorer  Datorer
Hur fungerar ett kinesiskt tangentbord?

Flera tangenter kombineras för att skriva ett kinesiskt tecken. Olika metoder finns, och med flera av dem väljer man också mellan förslag på tecken som visas på en särskild rad på bildskärmen.

En grupp inmatningsmetoder bygger på hur tecknen uttalas, t.ex. pinyin. Tecknet skrivs in med vanliga västerländska bokstäver som det uttalas, och hela tiden visas en rad med olika kinesiska tecken på en speciell inmatningsrad i bildskärmens underkant. I takt med att fler bokstäver skrivs visas nya förslag på tecken på inmatningsraden. När rätt tecken finns med på inmatningsraden väljs det med ett musklick eller med en av siffertangenterna.

Med pinyin kan kinesisk text skrivas med ett vanligt västerländskt tangentbord. Pinyin anses lätt att lära, men ger inte så hög skrivhastighet. Dessutom fungerar det mindre bra (eller inte alls) med andra kinesiska dialekter än den största, mandarin.

Andra inmatningsmetoder bygger på tecknens form, t.ex. wubi. Här är tangentbordet uppdelat i 5 regioner, och de kinesiska tecknen skrivs genom kombinationer av upp till 4 tangenter var. Även här används tangentbord med lika många tangenter som västerländska, men med kinesiska grundtecken (eller delar av tecken) på tangenterna. Systemet med att de kinesiska tecknen delats in i grupper efter hur de skrivs och används gör det lättare att komma ihåg vilka tangenter som skall kombineras.


Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till datorfrågor