Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-107 Fysik, åska, blixtar  Fysik
Varför kommer knallen efter åskan?

Därför att ljudets hastighet är långsammare än ljusets. Ljushastigheten är så snabb att vi nästan aldrig märker den, 299730 kilometer i sekunden. Det tar bara drygt 3 hundratusendels sekunder för en ljusstråle att färdas en mil.

Ljushastigheten varierar bara lite beroende på om det är i luften, i vatten, eller i något annat genomskinligt ämne. Ljuset kan också färdas där det inte finns någonting alls, vacuum, till exempel i den lufttomma rymden. Hela vägen till månen tar det bara cirka 1,25 sekund för ljuset. Ljushastigheten i vacuum är 299729458 meter i sekunden.

Ljud färdas på ett lite annat sätt, och det går väldigt olika fort beroende på om det är i luften eller till exempel under vattnet. Ljud kan inte färdas alls i vacuum, det behövs någonting som för det vidare. Ljudhastigheten i luft är cirka 340 meter i sekunden, och under vattnet mer än fyra gånger så fort, cirka 1500 meter i sekunden.

När det åskar går ljuset från blixten med ljushastigheten, och vi ser den nästan direkt. Ljudet från knallen går med ljudhastigheten och kommer fram senare, det tar ljudet nästan 3 sekunder att färdas en kilometer. Om det tar 3 sekunder mellan blixten och knallen är åskan ungefär 1 kilometer bort, om det tar 6 sekunder är den 2 kilometer bort, och så vidare. Om blixt och knall kommer samtidigt eller mycket nära varandra hände blixturladdningen alldeles i närheten.


Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till fysikfrågor