Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-034 Astronomi, rymden  Astronomi
Varför ser stjärnhimlen annorlunda ut i Australien?

Därför att Australien ligger mycket längre söderut än Sverige, nedanför ekvatorn på södra halvklotet. Vad man ser på stjärnhimlen beror på vilken tid på året det är och hur långt norrut/söderut man är, breddgrad. Dessutom gör jordens rotation kring sin egen axel att man under natten ser stjärnor gå upp i öster och ner i väster. Var man än är ser man högst halva stjärnhimlen samtidigt, den andra halvan är nedåt, skymd bakom jorden.

Vilken tid på året det är avgör åt vilket håll i rymden jordens nattsida är. Nattsidan är alltid bort från solen, men sex månader senare är jorden på andra sidan solen och nattsidan är åt ett annat håll i rymden. Den här effekten upplevs starkare ju närmare ekvatorn man är. Sverige sträcker sig mellan cirka 55 och 69 grader nord och har inte lika tydliga förändringar under året som Australien, som ligger mellan cirka 12 och 44 grader syd.

Skillnaden i breddgrad mellan Sverige och Australien är ganska stor, i Australien kan man se en hel del stjärnbilder som inte kan ses från Sverige alls. En del stjärnbilder som i Sverige inte står så högt upp på himlen, till exempel Orion, kan ses från både Sverige och Australien, men det beror på tiden på året om den syns. Ett exempel på en tydlig stjärnbild som inte alls kan ses från Sverige är Södra korset.

Stjärnbilder som kan ses på båda platserna kan förefalla vridna, så att det man vant sig vid är stjärnbildens översta stjärnor blivit till exempel de vänstraste, eller att stjärnbilden vänts upp och ner. Det beror på hur vi uppfattar riktningarna uppåt och nedåt, bort respektive mot jordens centrum. Det skiftar beroende på var på jorden vi är, men riktningarna från jorden till stjärnorna är hela tiden samma.






Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till astronomifrågor