Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-008 Biologi, medicin  Biologi
Varför är män oftare färgblinda än kvinnor?

Därför att färgblindhet är ärftligt och genen som ger färgblindheten sitter på X-kromosomen. Dessutom krävs att genen är recessiv, och så är det med färgblindhet. En recessiv gen "förlorar" om den kommer i konflikt med en annan gen för samma egenskap. Det finns två huvudtyper av färgblindhet, en för det gröna området och en för det röda. Båda två orsakas av gener som är recessiva och sitter på X-kromosomen.

X- och Y-kromosomerna bestämmer en persons kön, män har en av varje och kvinnor har två X-kromosomer (och ingen Y-kromosom). Om en sjukdomsalstrande gen är recessiv så kommer dess sjukdom inte att visa sig om det finns en normal gen i kroppen också. Då "vinner" den normala genen. Så kan det vara hos kvinnor eftersom det då finns två X-kromosomer. Om den ena har en gen för färgblindhet och den andra har den "vanliga" genen i fråga, så tar den vanliga genen överhanden och hon blir inte färgblind.

Hos män finns bara en X-kromosom, så om den har en gen för färgblindhet så blir man färgblind. För att en man ska bli färgblind krävs bara en färgblindhetsgen, men för att en kvinna ska bli färgblind krävs att hon har två färgblindhetsgener, en på varje X-kromosom. Att få två färgblindhetsgener samtidigt (en från pappan och en från mamman) är mycket ovanligare.

Kvinnor som har en färgblindhetsgen, och alltså inte är färgblinda, kan dock föra sin färgblindhetsgen vidare till sina barn (i 50% av fallen). Andra ärftliga sjukdomar som är betydligt vanligare hos män än hos kvinnor fungerar på liknande sätt, till exempel blödarsjuka.


Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till biologifrågor