Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-027 Fysik  Fysik
Hur kan man gå på glödande kol?

Genom att förkolnat trä har dålig värmeledningsförmåga, och genom att hudkontakten är kortare än den verkar. Temperaturen i kolbädden ligger på mellan 300 och 450 grader, och vanliga längder på promenaden är ungefär 5 meter. Hårdhudade fötter som alltid går barfota kan underlätta, men har inte avgörande betydelse.

Promenaden tar ofta cirka 3 skunder och består av ett 10-tal steg (5 med vänstra och 5 med högra foten). Varje fot sätts ned ungefär samtidigt som den föregående lyfts, och tiden som varje fot är i kontakt med kolet är cirka 0,3 sekunder i taget med lika lång paus däremellan. Hela foten behöver dessutom inte vara i kontakt med kolet samtidigt. Genom att sätta ned hälen först och därefter främre delen av foten samtidigt som hälen lyfts minskar tiden som varje del av foten är i kolet. Detta förkortar tiden som varje hudparti utsätts för hettan.

Förkolnat trä har en mycket sämre värmeledningsförmåga än t.ex. stål och andra metaller. Kol kan inte överföra lika mycket värme till huden som om man promenerade på en het plåt. På samma sätt som man snabbt kan ta i ett bröd i ugnen (men bränner sig på ugnsväggen), så gör den låga värmeledningsförmågan hos kol att man kan klara kortvarig kontakt med kolglöd.

Ibland uppstår dock svåra brännskador (t.ex. om en glödbit fastnar på foten och följer med), och faktabanken.nu rekommenderar inte någon att försöka.


Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till fysikfrågor