Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-078 Biologi, medicin  Biologi
Varför får man hicka?

Därför att en stor muskel, diafragman, eller mellangärdet, i nedre delen av bröstkorgen plötsligt drar ihop sig. När diafragman drar ihop sig så påbörjas en kraftig inandning av luft, som snabbt avbryts av att passagen genom struphuvudet i halsen reflexmässigt stängs. Själva hickljudet som hörs uppstår när struphuvudet, som innehåller stämbanden, plötsligt stängs i den förbirusande luften.

Att passagen genom struphuvudet stängs är något normalt, som t.ex. händer varje gång vi sväljer. Skillnaden vid hicka är att det sker samtidigt som luft snabbt rusar förbi på väg ner i lungorna. Att diafragman plötsligt drar ihop sig är en sorts lindrig kramp som kan orsakas av många saker, t.ex. kryddstark mat, alkohol och ibland även av kyla, som irriterar diafragman.

Hicka kan också bero på retning av en nerv, nervus phrenicus, som går till diafragman, och ibland uppstår hicka utan att man kan peka på någon särskild orsak. Att struphuvudet stängs när diafragman drar ihop sig krampartat kan vara en reflex som hindrar främmande partiklar från att komma ner i lungorna, men den teorin är inte bevisad.

Vanlig hicka är helt ofarlig och går över av sig själv efter en stund. Vissa sjukdomar kan ge en långvarig och besvärlig hicka, men det är ovanligt. Den vanliga hickan kan man ibland få att gå över fortare genom att öka koldioxidhalten i blodet, t.ex. genom att hålla andan länge.


Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till biologifrågor