Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-065 Fysik  Fysik
Finns det någon högsta temperatur?

Nej, inte på samma sätt som det finns en lägsta temperatur, absoluta nollpunkten. Men vid riktigt höga temperaturer övergår ämnen till plasma, som kan ses som en fjärde tillståndsform: fast form, flytande form, gasform och plasma. När ett ämne upphettats till plasma beter det sig annorlunda än tidigare.

Plasma (inom fysiken, inom biologin betyder plasma något annat, som t.ex. i blodplasma) är när ett ämne upphettats så mycket att själva atomernas beståndsdelar börjar separera från varandra. Elektronerna i materialet rör sig för sig själva, separat från atomkärnorna. Plasman är joniserad, den består av elektriskt laddade beståndsdelar. De negativt laddade elektronerna från atomerna i materialet rör sig för sig, och positiva protoner (och neutrala neutroner) för sig. Ibland gör ämnen detta vid ganska låga temperaturer, men de flesta vanliga ämnen blir inte plasma förrän vid väldigt höga temperaturer, runt 8000 till 10000 grader celsius är vanligt.

Om man börjar med en metallbit och upphettar den så smälter den efter ett tag och blir flytande, och om man hettar upp den ytterligare kokar den till slut och övergår till gas. Värmen man tillför ökar värmerörelserna i ämnet, en sorts vibrerande där de olika molekylerna i materialet rör sig lite i förhållande till varandra. Värmer man tillräckligt blir värmerörelserna så stora att elektronerna slås loss från atomkärnorna och rör sig separat, plasma.

Så heta saker som 8000 till 10000 grader kan inte finnas i behållare av något normalt material, det skulle smälta direkt. Sådan plasma är svår att hantera, en metod som används är att hålla små plasmamängder svävande med hjälp av speciella magnetfält, levitering, så att plasman inte kommer i kontakt med något annat material.






Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till fysikfrågor