Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-056 El, elektronik, jordfelsbrytare  El/Elektronik
Vad gör en jordfelsbrytare?

En jordfelsbrytare jämför hur mycket ström som går till lampor, apparater och annat som kopplats in, och hur mycket som kommer tillbaka. Det ska alltid vara lika mycket, annars försvinner det ström någonstans, till exempel genom en person som kommit åt en strömförande del. Då bryter jordfelsbrytaren snabbt strömmen.

Jordfelsbrytaren känner av strömmen i den ena ledningen (fasledaren) och i den andra ledningen (nollan), och blir det en skillnad mellan dem så uppstår en separat styrström som driver en brytare som kopplar ifrån strömmen. Jordfelsbrytare reagerar även när ganska svaga strömmar försvinner t.ex. genom någons kropp, och är snabba på att bryta strömmen.

Jordfelsbrytare och säkringar (proppar) är två olika saker som kompletterar varandra, båda behövs. Säkringen bryter strömmen om den blir så hög att det är risk för överhettade ledningar och eldsvåda, t.ex. om för många elslukande saker kopplas in. Men säkringar bryter inte för de relativt svaga strömmar som går igenom någons kropp och kan vara dödliga.

Jordfelsbrytaren hinner snabbt bryta även vid svaga strömmar genom någons kropp. Men den bryter bara om ström lämnar kretsen, så länge det är lika stor ström genom fas och nolla bryter den inte. Jordfelsbrytaren kan rädda den som kommer i kontakt med en strömförande del och t.ex. tar med andra handen i något jordat (rör, diskbänk, höljen till skyddsjordade apparater mm), eller står i fuktigt gräs, på ett fuktigt betonggolv, sitter i badet mm.


Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till el/elektronikfrågor