|
|
T-033 |
| Apparatur
|
Hur blir det kallt i kylskåpet?
Med hjälp av tryckförändringar. Ett kylskåp innehåller ett system av rörledningar, uppdelat på två halvor med olika förhållanden. I den ena halvan av rörsystemet är trycket högt, i den andra lågt. Ett ämne inne i rören, kylmediet, strömmar runt, från rören med högt tryck till rören med lågt tryck och tillbaka igen.
Finessen är att när kylmediet går från högt tryck till lågt tryck så kyls det ner. Så är det även med andra gaser under högt tryck när trycket snabbt minskar, t.ex. kan svetstuber bli täckta av rimfrost mitt i sommaren om man förbrukar gasen snabbt. När kylmediet sedan pumpas in i rören med högt tryck igen så värms det upp. När kylmediet cirkulerar runt blir rören med lågt tryck kalla och rören med högt tryck varma.
Den halva av rörsystemet som har lågt tryck finns inne i kylskåpet, så att det blir kallt där. Rören med högt tryck finns utanför, på kylskåpets baksida, där det blir varmt. Där högtrycksrören övergår till lågtrycksrören finns en reduceringsventil som släpper igenom kylmediet långsamt, och där lågtrycksrören övergår i högtrycksrören finns en kompressor som pumpar in kylmediet i högtrycksdelen igen. Kompressorn behöver inte vara igång hela tiden, utan slås automatiskt på när det behövs.
Olika kylmedier ger olika starka temperaturförändringar, och tidigare användes ofta freon som kylmedium i kylskåp. Numera används andra kylmedier eftersom freon skadar atmosfärens ozonskikt.
Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till apparaturfrågor
|
|
|