Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-054 El, elektronik  El/Elektronik
Varför blinkar lysrör när de tänds?

Därför att tändaren, eller glimtändaren, kopplar på och av en förvärmningsström en eller ett par gånger. Just när tändaren kopplar ifrån förvärmningsströmmen bildas tillfälligt en hög spänning vid lysrörets båda ändar, och lysröret tänds. Tändaren kan behöva göra om proceduren några gånger innan lysröret börjar lysa ordentligt.

Tändaren innehåller en värmekänslig strömbrytare och en liten glimlampa som snabbt blir varm. När strömmen slås på börjar glimlampan glöda och den värmekänsliga strömbrytaren slår till efter någon sekund. Då skickas en ström genom elektroderna som finns inne i lysrörets båda ändar, så att de värms upp och börjar frigöra elektroner inne i lysröret. Men när brytaren i tändaren slår till så slocknar glimlampan och slutar att alstra värme. Då slår brytaren ifrån igen, den slår bara till ett kort ögonblick.

När tändarens brytare slår ifrån blir det en kort högspänningsstöt till elektroderna i lysrörets ändar. Det beror på att det sitter en ballast, eller reaktor, en sorts spole, i den elektriska kretsen. I spolar, framför allt om de har en järnkärna, uppstår speciella spänningar och strömmar när de slås på och av. Den höga spänningen gör att lysröret tänder, och sedan kan det klara sig med en lite lägre spänning.

När lysröret lyser gör det nästan inget motstånd mot strömmen alls. Då begränsar ballasten strömmen till ett lagom värde. Så länge lysröret är tänt kommer inte glimlampan i tändaren att lysa, men om röret börjar bli gammalt och dåligt kan tändaren börja blinka med det igen.

Det finns också elektroniska tändare och ballaster som tillsammans med speciella lysrör ger en direkt tändning utan blink.

Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till el/elektronikfrågor