Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-012 Biologi, medicin  Biologi
Blir man aldrig av med malaria om man väl fått det?

Jo, oftast blir man av med malarian. Men det finns former av malaria som kan finnas kvar i kroppen med återfall då och då under många år. Det är det som gett upphov till det ofta sägs att man aldrig blir av med sin malaria. Andra former av malaria är det dock betydligt lättare att bli av med.

Malaria orsakas av en mikroorganism av släktet plasmodium. Den överförs via myggstick, så förutom malariatabletter i förebyggande syfte bör resenärer till malariadrabbade länder skydda sig från myggstick så mycket som möjligt.

Det finns fem typer av malaria som orsakas av var sin variant av plasmodium-organismen, varav fyra varit kända en längre tid: plasmodium falsiparum, plasmodium vivax, plasmodium ovale, och plasmodium malariae. Nyligen upptäcktes även varianten plasmodium knowlesi som kan överföras till människor från två arter av makaker (en typ av apor), även i detta fall via myggor. Vanligast är falsiparum-orsakad malaria, följd av vivax-varianten (andra varianter kan vara vanligast i vissa områden). Plasmodium vivax kan ibland ge återfall i uppåt tre-fyra år ungefär. Falsiparum-varianten ger normalt inte återfall längre än sex till nio månader. En inte lika vanlig variant av malaria orsakad av plasmodium malariae kan ge återfall då och då under flera decennier.

Samtidigt som malaria orsakad av plasmodium falsiparum är en form som inte ger återfall någon längre tid, är det dock den som som kan ge de svåraste komplikationerna under den akuta fasen. Det är viktigt att påpeka att de komplikationerna långt ifrån alltid inträffar, särskilt om behandling sätts in snabbt. Men malaria är en allvarlig sjukdom som uppskattas orsaka många hundra tusen dödsfall per år i världen.


Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till biologifrågor