|
|
T-047 |
| Apparatur
|
Hur värmer mikron maten?
Genom att vrida vattenmolekylerna i maten fram och tillbaka. En mikrovågsugn innehåller en magnetron som skapar stora mängder mikrovågor som leds ut i utrymmet där maten sätts in. Mikrovågorna är i princip samma typ av vågor som radiovågor, skillnaden är att de har något högre frekvens. I mikrovågsugnar används frekvensen 2,45 gigahertz, 2,45 miljarder svängningar i sekunden.
Skillnaden jämfört med en vanlig ugn är att energin överförs till maten i form av mikrovågor, som omvandlas till värme sedan, i själva maten. I en vanlig ugn blir väggarna heta och energi överförs till maten i form av värme från början. När vanlig värme träffar maten blir dess yta snabbt het, men det tar lång tid innan värmen långsamt sprider sig in i maten och den blir varm inuti också.
Finessen med mikrovågorna är att de tränger in en bra bit i maten, och värmer upp den även på djupet. Själva uppvärmningen bygger på att vattenmolekyler, som mer eller mindre finns i nästan all mat, är polariserade med en positiv och en negativ ände. När mikrovågorna flödar genom maten riktar vattenmolekylerna in sig efter fältet runt omkring dem, och vrids i takt med mikrovågorna fram och tillbaka 2,45 miljarder gånger i sekunden.
När mikrovågorna studsar mellan väggarna i ugnen kan de samverka så att det blir hetare på vissa ställen medan de tar ut varandra så att det blir kallare på andra ställen. För att maten ska värmas upp jämnt är det vanligt med en roterande platta som gör att olika delar av maten växlar mellan olika ställen i ugnen.
Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till apparaturfrågor
|
|
|