Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-063 El, elektronik, mobiltelefoner  El/Elektronik
Fungerar mobiltelefonen på utlandsresan?

GSM-telefoner använder ett, två eller flera frekvensband. Om telefonen bara har ett band, så är det GSM 900, den använder frekvenser runt 900 MHz. Sådana nät finns i princip i hela Europa, så redan en sådan telefon brukar fungera bra på europaresan. I en del länder är dock näten inte så väl utbyggda, framför allt inte utanför storstäderna.

Telefoner med dual band har ytterligare ett frekvensband, oftast GSM 1800. Det används främst som ett extra GSM-nät för att få högre kapacitet. Att telefonen har GSM 1800 gör inte att den fungerar i så många fler länder, utan ökar mest chansen att man får täckning och kan ringa i de länder som använder både GSM 900 och 1800.

Även de flesta länder i Asien använder GSM. Två undantag där man inte kan vänta sig att telefonen fungerar är Japan och Sydkorea. I Japan används bland annat CDMA och det japanska systemet PDC, i Sydkorea främst CDMA.

GSM-telefoner med triple band (och vissa med dual band) har även GSM 1900. Det frekvensbandet används främst i USA, och sådana telefoner säljs ibland med argumentet att de fungerar där. Detta är sant, men de fungerar bara på de platser i USA där det finns GSM över huvud taget. Man har där flera andra stora system i drift, främst CDMA och TDMA, och man har även kvar mycket av det analoga AMPS. GSM-utbyggnaden i USA går dock stadigt framåt.

I en del länder, bland annat i Sydamerika, förekommer GSM 800 som våra GSM-telefoner inte har. Om landet även har ett annat GSM-band, t.ex. GSM 1900, kan det gå att ringa med en svensk telefon som har det bandet, t.ex. en trippelbandstelefon.

Förutom att telefonen fungerar tekniskt krävs att operatörerna har avtal med varandra och att man uppfyller eventuella specialvillkor som ens operatör har, t.ex. att kontantkortskunder ibland måste registrera sig. Det är vanligt att samtalskostnaden är högre när man ringer utomlands, och man kan behöva betala en viss del av kostnaden för samtal som man tar emot.

Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till el/elektronikfrågor