Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-036 Biologi, medicin  Biologi
Hur små saker kan ögat se?

På t.ex. 10 meters avstånd går gränsen vid strax under 3 millimeter stora punkter med samma avstånd emellan (vid perfekt syn). Ljuset uppfattas i ögat av två sorters sinnesceller, tappar och stavar, i näthinnan. Stavarna är mest ljuskänsliga men ger inte lika god syn (inga färger), medan tapparna kräver bättre ljus och ger färgseende. Vid väldigt svagt ljus används enbart stavarna och färger kan inte ses alls, allt ser gråsvart ut i dunklet. Vid starkt ljus används endast tapparna, och färgseendet blir som bäst.

Ljuset som träffar ögat bryts i ögats lins och lyser på näthinnan så att det bildas en bild där. Tapparna i näthinnan är cirka 0.004 millimeter breda, två separata punkter behöver avbildas på näthinnan med minst 0.004 millimeter emellan (på näthinnan). Minst en tapp i ögat behöver hamna mellan punkterna för att man ska se att det är två olika punkter (och inte en lite större punkt).

Resultatet är att ögat kan skilja på två prickar som är cirka en sextiondels grad ifrån varandra, en bågminut. En sextiondels grad är den minsta vinkel som ögat klarar, innan saker flyter ihop. Hur täta och små prickar ögat kan urskilja blir olika på olika avstånd. På 10 meters avstånd behöver två prickar ligga knappt 3 millimeter isär, på en halvmeters håll behöver de vara knappt 0.15 millimeter isär.

Vilka värden som uppnås i ett visst fall varierar beroende på olika personers brytningsfel i ögat, belysningen och andra omständigheter.


Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till biologifrågor