Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-057 Fysik, solbränna  Fysik
Blir man solbränd genom fönsterglas?

Nej, oftast blir man inte solbränd genom glas, men under vissa omständigheter kan man få en viss solbränna genom glas. Solbränna orsakas av ultraviolett strålning, UV-strålning, som ligger mellan det synliga ljuset och röntgenstrålningen.

UV-strålningen kan delas upp i tre varianter, UV-A, UV-B, och UV-C. UV-C, med våglängd kortare än 280 nanometer, är extremt stark men når inte ner till jordytan eftersom den absorberas av atmosfären (inte bara av ozonlagret, utan av hela atmosfären). UV-B (280 till 315 nanometers våglängd) är ganska energirik, det är den som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. UV-B filtreras delvis bort av ozonskiktet i atmosfären, så att bara en del UV-B når jordytan. Om ozonskiktet skadas kommer betydligt mer UV-B att nå ner till markytan, vilket kan öka antalet hudcancerfall.

UV-A (315 till 400 nanometers våglängd) är den minst energirika delen av UV-strålningen. Samtidigt är det den som har lättast att tränga igenom olika material, så den når lite längre ner i huden på oss. Det är UV-A som gör så att ett pigment i huden, melanin, mörknar så att vi blir vackert solbrända. Men det är inte UV-A, utan UV-B som stimulerar huden att bilda nytt melanin. Därför behövs både UV-A och UV-B för att vi ska kunna fortsätta att sola.

Vanligt fönsterglas släpper igenom det mesta av UV-A, men nästan inget UV-B. Det melanin vi redan har i huden kan mörkna om vi solar genom en fönsterruta, men sedan stannar processen. Ibland kan den lilla mängden UV-B som kommer igenom rutan starta en viss nybildning av melanin, men det går oftast för långsamt.

Man bör inte använda gamla sol-lampor, s.k. kvartslampor från förr i tiden, de avger en hel del UV-C -strålning och kan ge svåra skador. Även vid svetsning avges stark UV-strålning som kan vara skadlig om inte skydd används.





Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till fysikfrågor