|
|
T-050 |
| Apparatur
|
Hur håller termosen värmen så länge?
Med vakuum, frånvaro av luft (och allting över huvud taget). Två av de tre sätt som värme kan förflytta sig på sker inte alls i vakuum, och det tredje sättet reduceras så mycket som möjligt på annat sätt i termosflaskan. Bara ytterst små mängder värme kan mycket långsamt passera ut ur (eller in i) termosen, främst genom locket.
En termosflaska består av ett hölje som tål att hanteras, och en insats som har vakuum mellan dubbla väggar. Kaffet eller vad det nu är som ska hålla temperaturen hälls ner i utrymmet i insatsen. Vakuumet mellan insatsens inre och yttre vägg gör att det inte finns något material som kan leda bort värmen den vägen, ingen värmeledning som t.ex. när värmen långsamt vandrar in till mitten av maten i ugnen.
Även luft isolerar ganska bra men vakuum är ännu bättre, ingen värmeledning alls. I vakuum blir det heller ingen konvektion, att värme flyttar sig genom att t.ex. uppvärmd luft rör sig till nya ställen i ett rum. Ska luft isolera måste den hållas stilla, som t.ex. luften i en tjock tröja, och det problemet försvinner helt i vakuum.
Det enda sätt som värme kan flytta sig på genom vakuum är som strålningsvärme, och det minskas i en termos genom att insatsen är spegelblank på insidan. En termos kan lika gärna användas för att hålla något kallt som varmt, det som hälls i termosen håller sin temperatur nästan konstant.
Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till apparaturfrågor
|
|
|