Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-062 El, elektronik  El/Elektronik
3G, GPRS, EDGE, UMTS, - red ut!

Med 3G menas tredje generationens mobiltelefoni. Första generationen var de helt analoga systemen, t.ex. vårt svenska NMT och det amerikanska AMPS. Andra generationen är dagens digitala system, t.ex. GSM (kraftigt dominerande i Europa), "vanlig" CDMA och TDMA, och det japanska PDC.

GPRS står för General Packet Radio Service, och är en förbättrad variant av 2G-systemen som dock inte har lika hög kapacitet som 3G-systemen. Som ett mellanting mellan 2G och 3G kallas den ibland 2,5G. GPRS är det naturliga "halvsteget" från GSM medan andra 2G-system har sina varianter, t.ex. CDMA:s 2,5G-system CDMA2000 1x. Överföringshastigheter för 2,5G-systemen ligger i storleksordningen 100-150 kBit/sekund, medan 3G-systemen kan uppnå 384 kbit/sekund till enskilda telefoner.

För 3G finns, liksom för 2G, flera olika system, bland annat UMTS som står för Universal Mobile Telephone System. UMTS använder tekniken WCDMA vid sändning till och från telefonerna, så termerna UMTS och WCDMA används ibland som synonymer. WCDMA finns i sin tur i två varianter. Exempel på andra 3G-system är CDMA2000 1xEV, CDMA2000 3x och det Kinesiska TD-SCDMA.

EDGE är ett system som fokuserat på att fungera ihop med tidigare system, främst GPRS, och kan ses som en förbättring av detta. När användare av EDGE flyttar sig till platser där täckning saknas växlar systemet automatiskt till GPRS om det finns, och många av tjänsterna kan fortsätta att användas fast de blir långsammare. Detta möjliggör en mer gradvis utbyggnad av nätet med en blandning av GPRS och EDGE på olika platser. EDGE kan på så sätt användas som en brygga mellan 2,5G (GPRS) och 3G.

Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till el/elektronikfrågor