Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-028 El, elektronik  El/Elektronik
Varför blir stickkontakten på dammsugarsladden varm?

Därför att någonstans inne i stickproppen, eller i vägguttaget, går strömmen igenom en för klen anslutning. För att ström skall kunna flyta utan för mycket motstånd behövs en viss grovlek på alla ledningar och andra saker strömmen skall passera genom. Ju starkare ström desto grövre dimensioner behövs.

Värmen i stickproppen är ett tecken på att något är fel, och felet bör åtgärdas innan man använder den mera. Gör man inte det finns en risk att det blir så varmt att en eldsvåda startar. Det är tillåtet att byta ut en stickpropp själv om man har nödvändiga kunskaper, har man inte det skall man kontakta en elektriker.

En trolig orsak till värmen i stickproppen är att en av skruvarna som håller fast ledningen vid stickproppens metallpinnar lossnat. Ledningen ligger då ofta bara mot metallpinnen på en liten punkt, och där blir det för liten grovlek när strömmen skall passera. Dammsugare drar relativt mycket ström. Felet kan också vara motsvarande anslutningar inne i vägguttaget, värmen fortplantar sig ut i stickproppen också. Om det är ett gammalt vägguttag kan felet också vara att metallblecken som sitter i hålen blivit slappa med åren och inte sluter tätt mot stickproppens metallpinnar längre. Andra fel kan också tänkas, till exempel att en del av småtrådarna som varje ledning i dammsugarsladden består av gått av eller hamnat utanför anslutningen till stickproppens metallpinne.

Felaktiga elektriska kopplingar kan leda till svåra olyckor, och faktabanken.nu rekommenderar inte någon att utföra elarbeten själv.


Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till el/elektronikfrågor