|
|
N-035 |
| Fysik
|
Går virvlar åt andra hållet på södra halvklotet?
Ja, när det gäller stora virvlar, som lågtryck i atmosfären. Små virvlar, som vattenvirveln i badkaret, påverkas mer av badkarets och avloppsrörets form, rörelser från den som är i badkaret, och liknande. Sådana småvirvlar kan rotera både medsols och motsols var man än är på jorden.
Stora virvlar i atmosfären påverkas mer av corioliskraften, som är en effekt av jordens rotation. Corioliskraften är större på högre breddgrader, vid ekvatorn är den noll. Corioliskraften skapas när luftmassorna (eller andra saker) som rör sig i förhållande till den roterande jorden påverkas av krafter som böjer av kursen, åt höger på norra halvklotet och åt vänster på södra halvklotet.
Jorden är inte ett perfekt klot, den är bredare ju närmare ekvatorn man kommer. Om den inte roterade skulle det vara en (mycket svag) uppförsbacke mot ekvatorn, och nerförsbacke mot polerna, eftersom gravitationen är i riktning mot jordens mitt. Jordens rotation är precis så snabb att centrifugalkraften motverkar det, gravitationen och centrifugalkraften tillsammans blir en tyngdkraft som är riktad neråt, vinkelrätt mot jordytan (och inte riktigt mot jordens mitt, utom vid ekvatorn och polerna).
Jorden roterar mot öster. Luft på norra halvklotet som rör sig österut roterar snabbare runt jorden, och trycks av den ökade centrifugalkraften mot ekvatorn (åt höger). Rör sig luften västerut roterar den långsammare runt jorden och trycks av gravitationen mot nordpolen (också åt höger). Luft som rör sig norrut eller söderut rör sig samtidigt närmare respektive längre bort från jordens rotationsaxel. Precis som en snurrande konståkerska som drar in eller släpper ut armarna, så bevaras luftmassans impulsmoment, dess rotationsrörelsemängd, genom en ändrad rotationshastighet. På norra halvklotet böjer den nordgående luften av åt öster, framåt i jordens rotationsriktning (höger) och den sydgående luften åt väster, bakåt i jordens rotationsriktning (också höger).
Ett lågtryck suger in luft från omgivningen, och på norra halvklotet kommer luften att böja av till sitt höger om lågtrycket och sedan fångas i en rotation motsols. På södra halvklotet är det tvärt om: luften böjer av åt sitt vänster och fångas i en rotation medsols runt lågtrycket. Från högtryck rör sig luften utåt, och rotationen blir tvärt om mot lågtrycket på respektive halvklot.
Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till fysikfrågor
|
|
|