Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-025 Kemi, öl  Kemi
Varför får ölen högre alkoholhalt med volymprocent?

Därför att alkohol har lägre täthet än vatten, som är den andra närvarande vätskan. Alkohol har en täthet, densitet, av 0,789 gram per milliliter. En liter ren alkohol väger bara 7,89 hekto, medan ett kilo ren alkohol är 1,26 liter. En liter rent vatten väger ett kilo.

När man räknar ut alkoholstyrkan i öl blir siffrorna olika beroende på om man menar hur mycket av vikten som är alkohol, eller om man menar hur mycket av volymen som är alkohol. Alkohol är lättare än vatten, så räknar man på vikten blir procentsiffran lägre. Viktprocent talar om hur mycket av vikten som är alkohol, volymprocent talar om hur mycket av volymen som är alkohol.

Tidigare mättes ölens alkoholhalt av tradition i viktprocent, men vin och sprit i volymprocent. För några år sedan övergick man till att använda volymprocent på ölen också. I och med det blev det högre siffror på flaskor och burkar för samma alkoholhalt.

Det öl som idag säljs med beteckningen 3,5 (volymprocent) i livsmedelsbutiker är det vanliga folkölet, där alkoholhalten tidigare angavs som 2,8 viktprocent. Detta är samma alkoholhalt angiven på två olika sätt. Det öl som idag saluförs med beteckningen 2,8 (volymprocent) är en relativt ny öltyp som är svagare än det tidigare folkölket. På detta svagare öl är det lägre skatt.

På starköl var tidigare 4,5 viktprocent en vanlig märkning, detta är samma alkoholstyrka som idag anges som 5,6 volymprocent. På mellanöl angavs tidigare 3,5 viktprocent vilket motsvarar strax under 4,4 volymprocent. Lättölets 1,8 viktprocent motsvarar 2,25 volymprocent.






Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till kemifrågor